Print din egen mad!
Det er High Tech, bæredygtigt og nemt. What´s not to like?
Bragt i Århus Stiftstidende december 2018
Af fremtidsforsker Anne-Marie Dahl, Futuria
Er du frisk på at printe din egen mad? Selvprintet mad kan gå hen og blive det helt store i fremtiden. Det mener man i hvert fald på Fremtidsmuseet i Rio De Janeiro i Brasilien, hvor en udstillet madprinter viser, hvad vi har i vente i form af Future Foods. I det innovative laboratorium ”backstage” arbejder et tværfagligt team på at udvikle sunde, bæredygtige, ligefrem æstetiske prototyper af produkter baseret på alger og svampe. Produkter som du smagsmæssigt kan tilpasse dine kulinariske lyster lige her og nu og så trykke print.
Fremtidsmuseet har bæredygtighed som hovedfokus og forsøger via en tankevækkende udstilling af fortid, nutid og fremtid at gøre det begribeligt for folk, hvilke konsekvenser vores ”mere, mere, mere” liv kan få for kloden og vores fremtid. Hovedfokus er på udvikling af nye innovative og bæredygtige løsninger med konkrete ideer i forhold til arbejdsliv, boliger og madkultur og her er tankerne om vores personlige madprinter især fascinerende. Og ligger fint i tråd med mange af de vigtigste megatrends som individualisering, digitalisering, performance og følelsesoplevelser.
Det må da være enhver individualists sus at kunne printe sin egen mad efter lyst og behov. Maden kan være tilpasset præcist dit behov for vitaminer, medicin og fedtprocenter og er således både nemt og sundt for lige præcis dig. Og du kan slippe for laktose, sukker og gluten eller hvad der er godt eller hipt at undgå lige nu. Baseret på alger og svampe er fødevarerne også klimabevidste – ingen pruttende køer her, selvom du sikkert kan printe noget, der både ligner og smager som en rigtig rød bøf. De flotte prototyper på museet vidner om, at du også kan udleve dit behov for at være kreativ eller livsnyder med øjnene, der er masser af oplevelsesøkonomi i din nye madprinter. Det er High Tech, det er bæredygtigt og hjælper dig i din alt for stressede hverdag. What´s not to like?
Bare fordi noget er muligt, er det ikke sikkert, vi vil gøre det, er en god læresætning, når vi ser på digitale tendenser. Det er ikke nok at opfinde en madprinter, det afgørende er, om vi vil acceptere nye teknologier. Helt sat på spidsen; hvis det i fremtiden er muligt at omdanne kloakvand til drikkevand, vil vi så være villige til at drikke det?
Et andet bud på bæredygtig fødevareproduktion finder vi ca. 1 times flyvning fra Rio De Janeiro i Paraty. Her har man bragt naturen tilbage til sin oprindelige balance og skabt en prototype på et Agro Forest landbrug. Håndkraft og biobalancer er her svaret på fremtidens fødevareproduktion. Alle urter, planter og træer er plantet, så de afbalancerer hinanden og kan skabe vækst uden brug af kunstig kemi. Produktionsformen er cirka 40-50% dyrere end traditionelt landbrug men til gengæld helt i pagt med naturen. I modsætning til madprinterens distance, er der direkte syn for naturen og brasilianske skolebørn kommer på besøg for at erfare, at en gulerod faktisk kommer fra jorden og kakaomælk ikke kommer fra en brun ko. Det handler om at leve med og i naturen og efterlade jorden, så den rækker til de kommende generationer.
To bud på vidt forskellige scenarier for fremtidens fødevareproduktion set i lyset af bæredygtighed. Hvilket af de to er mest realistisk? Hvilken tidsånd vil stå stærkest? Når man arbejder med fremtidsforskning, lader man altid tvivlens port stå åben. Vi kan pege på megatrends og modtendenser og diskutere, hvordan de vil rende sammen, men først fremtiden vil vise, hvad vi vil foretrække; et tilbage til naturen scenarie eller madprintermodellens mere kunstige verden. Vil du helst hive en gulerod op af jorden eller kreere din helt egen model og trykke print?
Følg mig her: