Dialog i fremtidsscenarier
Vil I arbejde flere med fremtider og have en nuanceret og provokende dialog som input til jeres fremtidsstrategi? Fremtidsscenarier er en effektiv metode
Fremtidsscenarier er en fantastisk metode til at skabe en strategisk dialog om fremtiden.
Når vi taler om fremtid, strategi og udvikling, begrænses vi ofte af nutidens forestillinger og vores organisatoriske placering. Med scenariemetoden tvinges vi ud i en verden, hvor rollerne ikke er fordelt, og hvor nutidens skyklapper ikke hæmmer vort udsyn. Og det er en nødvendig øvelse, hvis vi skal stå distancen i et samfund i hastig i forandring.
Scenarier er en række tænkte eller konstruerede billeder af, hvordan samfundet, markedet og den offentlige sektor ser ud i fremtiden. En ramme, der gør det muligt at arbejde strategisk i nutiden. Scenarier er også billeder på forskellige fremtider. Billeder som kan bruges til drøfte, hvilken fremtid vi tror på og ønsker os. Og til at vælge og forme fremtiden.
Der findes forskellige scenarietyper:
Mainstreamscenarier – en provokeret debat om fremtiden
Vi sætter spot på det mest sandsynlige scenarie for jeres organisation bygget på de mest realistiske megatrends. Et god metode, hvis tiden er knap og formålet alene er en debat om fremtiden.
Åbne scenarier – innovation og forandring
Her kombinerer vi megatrends og modtendenser i scenariekryds og drøfter åbent, hvilke muligheder og udfordringer, der er i det enkelte scenarie. De åbne scenarier er særdeles velegnede til at arbejde med innovation, produktudvikling eller forandringsparathed og få så mange nye ideer som muligt frem i lyset.
Lukkede scenarier – vision og retning
Vi samarbejder om at skabe tre mere sammenstrikkede scenarier på baggrund af forskellige megatrends og modtendenser og jeres konkrete virkelighed. Metoden er i sær velegnet, når en virksomhed eller organisation ønsker at spore sig ind på én ønsket retning eller vision for fremtiden.
I forbindelse med en scenarieproces drøfter vi indgående hvilken scenarietype, der vil være mest velegnet. I længere scenarieprocesser kan det være nyttigt at kombinere de forskellige scenarietyper.
Kontakt fremtidsforsker Anne-Marie Dahl for yderligere information på + 45 40 63 03 70 eller dahl@futuria.dk
Følg mig her: