
Between jobs
Talent er svaret på fremtidens flydende arbejdsmarked, hvor vi løbende må byde ind på forskellige projekter måske for forskellige virksomheder
Bragt som klumme i Århus Stiftstidende maj 2012
Af fremtidsforsker Anne-Marie Dahl, Futuria
Kært barn har mange navne. For nylig til en konference stødte jeg på titlen ”between jobs” på deltagerlisten. Selvom der lige så godt kunne have stået arbejdsløs, så lød det på en eller anden måde mere aktivt og ovenpå. Jeg er bare midt imellem to interessante tilstande eller jobs. Væk var passive termer som løs, ledig eller dagpengemodtager. En tilgang til arbejde, der vist matcher meget bedre med rytmen på fremtidens flydende arbejdsmarked uden faste jobs eller pladser. Og intet skarpt skel mellem at være ansat eller ledig.
I sin tankevækkende bog ”The Shift” lægger Lynda Gratton de væsentligste brikker til forståelse af fremtidens arbejdsmarked. Og hun er ikke fru hvem som helst. Gratton er professor på London Business School og betragtes som en af de helt store ”business thinkers” i verden. Dertil læner hun sig op af erhvervsledere og eksperter fra hele verden i et stort globalt forskningsprojekt omkring fremtiden arbejdsliv anno 2025. Og til den tid er der ifølge eksperterne ikke meget, der hedder faste job, organisationsdiagrammer eller overenskomstsystemer. Tværtimod skal vi vænne os til et arbejdsmarked, hvor vi løbende må byde ind på forskellige projekter måske for forskellige virksomheder. Og hvor vi er i konkurrence med andre kompetente kolleger rundt omkring på kloden.
Ifølge Gratton vil der fremover vil der være ét stort globalt arbejdsmarked, bl.a. fordi teknologien vil forbinde alle mennesker på jorden trådløst. Derfor vil vi kunne søge arbejde eller projekter over hele kloden, og virksomheder vil kunne udbyde sine opgaver på www og få det bedste bud til den laveste pris. Mange vil arbejde virtuelt for forskellige virksomheder på freelancebasis eller med fleksible ansættelsesvilkår. Faste struktur- og organisationsformer vil blive afløst af netværksrelationer, og derfor bliver det vigtigt at ”connecte” med de rigtige, der kan vise vej til nye projektmuligheder. Fremfor ”fast job og løn” vil du blive honoreret på projektet og skal hele tiden være obs på at komme med på det næste. Du er ikke bare between jobs, du er between projects – hele tiden.
Ligger det meget langt fra nutiden? Ikke nødvendigvis. Allerede i dag er mange virksomheder begyndt at indrette sig mere fleksibelt i forhold til den skiftende konkurrencesituation. Færre kernemedarbejdere, flere projektansatte, årsvikarer eller deciderede freelancere. I mit eget kontorfællesskab i Filmbyen i Århus arbejder de fleste af os på projekt eller timebasis eller er tilknyttet som ekspert i forhold til flere forskellige virksomheder - også globale aktører. Mange gør dertil brug af underleverandører ved at udbyde delprojekter f.eks. programmering af en hjemmeside til netværksrelationer i Ukraine eller Indien. Personligt ved jeg aldrig, om jeg har noget at lave om et halvt år. Jeg har ligesom mine kontorfæller valgt et sådan arbejdsliv, fordi det er udfordrende og forbundet med en utrolig stor frihed til at arbejde hvor som helst, når som helst, og når det passer os. Derfor er fremtiden ikke så skræmmende. Men hvordan kan vi forberede os til et globalt arbejdsmarked med ufattelig mange konkurrenter?
Svaret hedder talent. Ifølge Gratton er uddannelse, og udvikling af vores ekspertise og unikke talent svaret, hvis vi skal klare os på det globale arbejdsmarked. Uden særligt talent er der kun prisen at konkurrere på, og det bliver vist ikke så sjovt. Derfor er det vigtigt, at vi sikrer, at vores unge får en god uddannelse, og vi alle løbende opgraderer og udvikler vores særlige kompetencer. Både fagligt og innovativt. Og lærer at leve med at arbejde ikke nødvendigvis er lig med 37 timer i samme job i mange år. Måske vil langt de fleste af os i fremtiden opleve faktisk at være between jobs.
Nyhedsbrev
Vil du vide mere om fremtiden? Tilmeld dig nyhedsbrevet fra fremtiden med artikler og analyser om, hvordan megatrends påvirker os som mennesker, information om foredrag og meget andet. Nyhedsbrevet udkommer ca. 10-12 gange årligt.
Følg mig her: