
FIRE – klar til tidlig pension
Fed individualisme eller en gift for velfærdssamfundet? På pension før du er 50 år
Bragt i Århus Stiftstidende september 2021
Af fremtidsforsker Anne-Marie Dahl, Futuria
Forestil dig, at du ikke behøvede at arbejde. Du har rigeligt med penge, ingen chef skal længere bestemme over dig. Du er fri og kan gøre lige, hvad du lyster! Hvad er du på denne drømmerejse? Arving til en stor formue? En velbjærget ældre pensionist. Nej, du er simpelthen bare ”on FIRE”, før du er 50 år.
En livsstil
FIRE – Financial Independence, Retire Early - hedder et nyt fænomen, på dansk: Finansiel uafhængig, tidlig pension. FIRE er en investeringsstrategi, hvor man sparer kraftigt op i de unge år for at kunne gå tidligt på pension. Men FIRE er mere end det. Det beskrives som en livsstil, hvor målet er bringe sig selv i en økonomisk situation, hvor man opnår en total frihed i forhold det traditionelle arbejdsliv. På datingsites, kan man ligefrem søge en partner med samme livsstil. For hvis man knokler og puger sammen, er det jo en nitte at forelske sig i en, der ønsker at leve her og nu.
Arbejdsmarked i opbrud
Arbejdsbegrebet er under opbrud, og det traditionelle arbejdsliv med fast job, 37 timer og en fastsat pensionsalder ved at være en saga blot. Dels vil robotter, big data og digitaliseringen rykke voldsomt op i strukturer og skabe et mere individuelt og konkurrencepræget arbejdsmarked. Dels vil flere træffe individuelle valg omkring deres arbejdsliv fremfor at betræde det så ofte udskældte hamsterhjul. Den unge generation synes ikke nødvendigvis, at forældrenes hæsblæsende arbejdsliv for at kunne betale terminen, to biler og webergrillen er et godt svar på det gode liv.
Deleøkonomi og kryptovaluta
Muligheden for at både spare og supplere sine indtægter for at booste sin økonomi er også blevet lettere. På deleøkonomiske platforme kan man leje sin bolig ud gennem Airbnb, købe eller sælge brugte ting, eller tjene en sjat ved at lufte andres hunde. Samtidig er der blevet lettere at småinvestere i aktier eller lege med kryptovaluta. Måske flere i fremtiden vil opbygge en patchworkøkonomi med indtægter fra forskellige kilder fremfor det traditionelle arbejdsliv. Flere vil sikkert arbejde som freelancere, andre napper et deltidsjob og supplerer med at leje sin lejlighed ud i perioder, og nogle vil give den maksimal gas i de unge år for at kunne gå tidligt på pension. Dejligt at kunne vælge, men især FIRE-bevægelsen er kommet under kritik. Er Individualiseringen kommet på så meget speed, at den truer med at undergrave velfærdssamfundet?
En udfordring for velfærdssamfundet?
Kritikere af FIRE-fænomenet fremhæver, at det kun er for de veluddannede og privilegerede. Først får de en gratis lang videregående uddannelse og kan finde velbetalte job med overskud til at investere i aktier. Siden nyder de godt af samfundets velfærdsydelser uden at bidrage. Dermed brydes den ”samfundskontrakt”, der ligger i velfærdsmodellen, hvor alle, der kan, både bidrager og modtager ydelser i form af uddannelse, sundhed og folkepension.
Pension eller passion
FIRE kan ses som økonomisk egoisme, men spørgsmålet er, hvad folk gør, når de rammer den økonomiske frihed. Med en fremtidig forventet levealder på 90-100 år, kan det blive til mange år som pensionist, og så sjovt er det vel heller ikke at ”spille golf”? Mon ikke de fleste har så meget spræl tilbage, at de forsætter som erhvervsaktive nu bare mere fleksibelt og lystbetonet? Med et stadigt mere omskifteligt og stressende arbejdsmarked kan man måske som senior godt føle sig noget slidt. Tidligere kunne man bedre tillade sig at hvile lidt på laurbærrene i de sidste 10 arbejdsår, i dag skal man nærmest udvikle sig og performe som en 35-årige helt frem til pensionen. I det perspektiv kan FIRE også ses som en velfortjent guldnøgle til at skræddersy ens sene arbejdsliv. Altså for dem, der har råd til at investere - eller vitterlig kan finde fornøjelse i at stryge passionen i nutiden til fordel for pensionen i fremtiden.
Nyhedsbrev
Vil du vide mere om fremtiden? Tilmeld dig nyhedsbrevet fra fremtiden med artikler og analyser om, hvordan megatrends påvirker os som mennesker, information om foredrag og meget andet. Nyhedsbrevet udkommer ca. 10-12 gange årligt.
Følg mig her: