
Konens føntørrer og vaks innovation
Den gode ide respekterer ikke ledelseslag, så alle skal have lidt Schwerin i blodet! Fra pave- til procesinnovation
Bragt i Århus Stiftstidende oktober 2021
Af fremtidsforsker Anne-Marie Dahl, Futuria
Kan man finde en innovativ måde at bruge en føntørrer på? Svaret er ja, det kan 76-årige Ulf Schwerin.
Schwerin bor i en svensk landsby med gennemkørende trafik, og han er godt træt af fartbøller. Læserbreve og henvendelser til politiet har været forgæves, derfor har Schwerin grebet ind med et stærkt våben. Hver dag stiller han sig ud på vejen iført gul vest, kasket og sin kones føntørrer og ligner åbenbart så meget en fartkontrol, at bremsen får en anden lyd.
Schwerin er det levende bevis på, at innovation slet ikke behøver at være så vanskeligt, ikke har nogen alder og kan udføres af os alle, hvis bare vi tør ”tænke ud af boksen”, som det så åndfuldt hedder på konsulentsprog.
Legoklodser og farvede hatte - igen?
Når jeg til foredrag om fremtidens arbejdsmarked og kompetencer siger, at vi skal leve af innovation, udvikling og samarbejde i fremtiden, bliver blikkene hurtigt lidt trætte. Det lyder som om, ledelsen eller udviklingsafdelingen igen forsvinder ind i et krea-rum med legoklodser og farvede hatte for at komme ud og sprøjte ideer ud over os andre, der så må samle op og rydde op.
Men fremtidens innovation er anderledes, det handler også om dig.
Fra paveinnovation til procesinnovation
Indenfor innovationsforskning taler man om, at der sker et skifte fra paveinnovation til procesinnovation.
Når der skal vælges en ny pave, lukker alle kardinalerne sig ind i et rum og sender en røg op, når de har fundet en løsning. Det svarer lidt til billedet af krea-rummet. Fremtidens innovation kræver alt andet end indelukkede paver, tværtimod skal alle involveres i processen.
Ny arbejdsbegreb
Robotter og Big Data vil i fremtiden nappe en del af stort set alles arbejdsfunktion. Andre dele vil blive løst i andre lande med billigere arbejdskraft takket være den eksplosive digitalisering, der betyder, at arbejdet kan flyde frit også over landegrænser.
Tilbage er de opgaver, som kræver evnen til at anvende sine kompetencer klart, kreativt og i samarbejde med andre.
Lidt Schwerin i blodet
De gode ideer opstår sjældent i et lukket rum, men derimod når vi udfordrer hinandens opgaver og evner. Ligeledes respekterer den gode ide ikke ledelseslag. Det kan lige såvel være yngste piccoline, der får en ide til at ændre en arbejdsgang eller en smed, der undrer sig over, at en maskine bliver ved med at drille og tager snakken om en ny fiks løsning med en ingeniørkollega.
Derfor skal alle medarbejdere i fremtiden, have næse for den skæve vinkel, få nye ideer og skyde dem videre til kollegaerne. Alle skal have lidt Schwerin i blodet. Både i forhold til at finde inspiration i sine omgivelser - Schwerin havde vist luret tricket af på de sociale medier, være kritisk overfor vanetænkning og turde at stille de dumme spørgsmål.
Åbenhed og nænsomhed
Hvor man måske er opdraget til at skulle være den bedste og klogeste indenfor sit fag med svar på rede hånd, skal man turde gå lidt i knæ og blotte sin tvivl. Være i usikkerhed eller som innovationsforskeren Otto Scharmer nogenlunde har sagt det: I fremtiden handler det om at gå fra at være den, der ved, til den der endnu ikke ved.
Det siger sig selv, at det også kræver, at vi er mere åbne og nænsomme overfor hinanden på arbejdspladsen og ikke hånligt slår ned på ”de lidt for gode ideer.”
Innovation i praksis
Vi ved ikke, hvad Schwerins kone har sagt, da hendes mand jog afsted med hendes føntørrer, men måske hun har tænkt, at nu var han da blevet rablende. Det var han så åbenbart ikke. Han udviste den fineste her og nu innovation, der dur i praksis.
Ifølge Schwerin var det 70 procent af bilisterne, der tog farten af, da de så ham - og ikke mindste konens føntørrer.
Foredrag om fremtidens flydende arbejdsmarked og kompetencer
Nyhedsbrev
Vil du vide mere om fremtiden? Tilmeld dig nyhedsbrevet fra fremtiden med artikler og analyser om, hvordan megatrends påvirker os som mennesker, information om foredrag og meget andet. Nyhedsbrevet udkommer ca. 10-12 gange årligt.
Følg mig her: