
Er du træt af hjemmearbejde? Så velkommen til fremtiden!
Vi kan lige så godt begynde at diskutere, hvordan vi indretter os bedst. Digitalt arbejde er en del af fremtiden
Bragt i Århus Stiftstidende januar 2022
Af fremtidsforsker Anne-Marie Dahl, Futuria
Jeg arbejder igen hjemmefra og skal samtidig stå for hjemmeundervisning af to mindre børn. Hvordan undgår man at brænde helt ud?
Der blev stillet mange gode og konkrete spørgsmål, da jeg for ca. 3 uger siden i en hurtig time besvarede spørgsmål på ekspertchatten på DR.Dk. Temaet var udfordringerne på corona-hjemmekontoret, som ikke alle finder lige morsomme. Men vi kan ligeså godt lære at leve med det, digitalt arbejde er fremtiden, selvom det er overstået i denne omgang.
Forskellige udfordringer
Det flydende arbejde har længe været på vej, den digitale motorvej lå klar, men normalt tager det tid at ændre en arbejdskultur. Nu har Corona´en kastet os ud i det, og derfor er det ikke mærkeligt, at mange af os ikke helt har fundet den praktiske melodi endnu.
Stort set alle blev blevet påvirket af Corona´en dog med forskellige udfordringer. Nogle skulle fortsat møde ind på arbejde med risiko for smitte. Andre, blev sendt hjem uden mulighed for at udføre deres arbejde digitalt, og kunne derfor frygte en fyreseddel. Og så er der dem, som sagtens kan arbejde digitalt hjemmefra og hverken skal frygte smitte eller en fyreseddel, men selvfølgelig er det heller ikke en dans på roser. Man kan helt sikkert føle sig noget klemt mellem arbejde, hjemmeundervisning og den legesyge nyindkøbte coronahund.
Mere digitalt arbejde i fremtiden
Uanset øjnene, der ser, er et rimeligt sikkert bud fra krystalkuglen, at vi kommer til at arbejde meget mere digitalt i fremtiden, og derfor skal vi finde nye løsninger og balancer i arbejdslivet.
Derfor er det værd at holde øje med, hvad der udfordrer på arbejdspladserne, og hvad folk spurgte om på DR-chatten.
Thumbs up på skærmen
En udfordring er en krybende mangel på tilhørsforhold/fællesskab, især hvis man er ny medarbejder. Flere nævner også, at de kommer til at skrive for få timer på en opgave, fordi ingen kan se, at de er på arbejde, og derfor er de bange for, at ingen vil tro, at det faktisk tog så lang tid.
Andre er optaget af hjemmekontoret. Hvornår skal arbejdspladsen stille faciliteter til rådighed og ønsker man overhovedet at bruge kvadratmeter på et hæve-skænkebord? Især unge, der ofte har en lille bolig kan være træt af sådan et monstrum.
Hvordan begår man sig på en skærmen og skaber gode møder. I starten af Coronakrisen tog jeg selv et kursus i virtuel facilitering og blev klar over, at det er vigtigt at styre dagsorden mere konsekvent og lave runder, så alle kommer til orde - man bliver let overset på digitale møder. Og så er det vigtigt at være meget tydelig i sin mimik, vores små selvfølgelig nik registreres bare ikke virtuelt. Smil, grin, thumbs up! Det kræver faktisk en del at turde give den gas, da mange er bange for at blive "for meget" - risikoen er, at vi bliver for lidt på skærmen.
Virtuel pendling
Og hvordan klarer man så arbejde, hjemmeundervisning og den legesyge coronahund på samme tid? Et interessant perspektiv er virtuel pendling. Pendlertiden mellem arbejde og hjem er oftest en "mig selv" pause, hvor vi sadler om fra den ene rolle til den anden. Når vi arbejder hjemme, falder roller let sammen. Nogle psykologer anbefaler derfor, at vi bevidst lægger tid ind til virtuel pendling, så vi fortsat kan skelne mellem at være professionelle og private og ikke brænder sammen i en smeltedigel.
"Lev med det"
Hjemmearbejde bliver en del af fremtiden, selv om vi nok vil veksle mellem det digitale og det fysiske kontor. Vi kan derfor lige så godt begynde at diskutere, hvordan vi indretter os bedst, hvilket bliver et af de store emne arbejdspladserne og i de faglige organisationer i 2022. Så er du træt af hjemmearbejde, så ”lev med det”, som det har heddet i 2021. Corona´en har blot boostet en digital fremtid, som allerede var på vej.
Nyhedsbrev
Vil du vide mere om fremtiden? Tilmeld dig nyhedsbrevet fra fremtiden med artikler og analyser om, hvordan megatrends påvirker os som mennesker, information om foredrag og meget andet. Nyhedsbrevet udkommer ca. 10-12 gange årligt.
Følg mig her: