
Quiet quitting – er det slut med at gå den ekstra mil?
Du siger ikke op. Du siger ikke fra. Det handler om at gå under radaren og ikke arbejde mere end nødvendigt
Bragt i Århus Stiftstidende oktober 2022
Af fremtidsforsker Anne-Marie Dahl, Futuria
Du siger ikke op. Du siger ikke fra. Du gør det, som du SKAL, men heller ikke mere. Du har i virkeligheden indgivet din tavse opsigelse i forhold til et arbejdsliv, som er kommet til at fylde for meget.
Fænomenet Quiet quitting er blevet hypet, efter en 20-årige ingeniør Zaid Khan fra New York lavede en kort video på TikTok: ”For nyligt lærte jeg om begrebet ”Quiet quitting,” hvor du ikke siger op, men siger op i forhold til at gøre det ekstra. Det er slut med fortællingen om, at arbejde er dit liv. Din værdi som menneske er ikke defineret af dit job.”
Fra samlebånd til frit flydende arbejdsliv
I industrisamfundet styrede samlebånd og skiftehold mange menneskers liv med et skarpt skel mellem arbejde og fritid.
I informationssamfundet, hvor flere begyndte at arbejde på kontor, var der fortsat styr på arbejdstiden med tjekken ind og ud.
Men i de sidste 10-20 år er der sket en glidning mod et mere flydende arbejdsliv, hvor vi kan arbejde når som helst, hvor som helst 24/7. Også arbejdsopgaverne er blevet mere flydende; hvor lang tid tager det at holde et møde? Skabe en tilfreds kunde? Vinkle et projekt?
Det skarpe skel mellem arbejde og fritid er væk for mange. Hvor ender arbejdet og hvor begynder jeg? Arbejde er blevet mere individuelt og en markør for MIN succes.
Performancekultur på arbejde
Udviklingen fik en ekstra dimension efter finanskrisen, hvor den globale konkurrence åbenbarede sig.
Nu skal vi groft sagt lette en vis legemsdel, hvis vi skal slå kineserne. Vi skal skabe high performance vinderhold og gå den ekstra mil for at vise, at vi virkelig vil det her.
Temaer, der før var private, ligger nu som et direkte indirekte pres på os for at være fitte og sunde og den bedste version af os selv. Tør du sige nej til den grønne buffet og DHL-stafetten?
Coronapandemien boostede udviklingen
Men nye vinde er på vej: ”Workaholics is out, Quiet quitting is in,” lyder det nye mantra.
Slut med altid at knokle på, i stedet vil vi have kræfter til andet end arbejde i vores liv. Ikke mere arbejde om aftenen og i weekends og konstant tjekken mails. Det handler om at gå under radaren og ikke arbejde mere end nødvendigt
Begrebet ”Quiet quitting” har været kendt i nogle år, men har fået vind i sejlene i forbindelse med Coronapandemien. Mange oplevede, at det måske slet ikke var så tosset at have tid til familie, venner og sig selv, fordi transporttiden var skåret væk og man ikke blev drænet af mange timer på arbejdspladsen.
Fremtidens flydende arbejdsmarked har ligget og ulmet længe, men blev med ét en realitet med Coronapandemien.
Normalt tager det tid at ændre arbejdskultur med forhandlinger i samarbejdsudvalg og faglige organisationer, nu skal udviklingen ske på bagkant.
Vi har et gennemorganiseret arbejdsmarked i Danmark, som har fungeret godt i mange år, men måske spænder de mange regler nu ben for fremtidens arbejdsbegreb?
Frihed og fleksibiltet
Frihed, indflydelse og fleksibilitet i det hele taget er de ønsker, jeg igen og igen hører, når jeg er ude i forskellige organisationer for at drøfte, hvordan vi skaber den gode arbejdsplads i fremtiden, så vi kan rekruttere og fastholde de unge fra SoMe-generationen.
Og vi kan ikke bare slå i bordet og sige, at de unge skal passe ind i de organisationer, vi nu har skabt. Arbejdsløsheden er ekstrem lav, og alle står og vifter med arme og ben for at få fat i de unge medarbejdere.
Også ældre medarbejdere øjner måske en chance for at skifte hest eller genoverveje deres job, og hvad der skal fylde i livet.
Den hybride arbejdsplads
Hvad er løsningen? Vi skal vi bruge det, som pandemien har lært os. Vi skal gøre vores kollektive erfaring til en kollektiv rejse til fremtidens arbejdsmarked, siger den britiske økonomiprofessor Lynda Gratton i sin nye bog ”Den hybride arbejdsplads.”
Med en 4 trins-plan lægger hun op til, at alle arbejdspladser gentænker den måde, de arbejder på og finder den rette balance mellem det digitale og det fysiske kontor.
En balance, der skal tilgodese medarbejdernes individuelle ønsker, virksomhedens behov og den energi og nyskabelse, som bedst finder sted ved kaffemaskinen.
Behov for nye løsninger
Fremtidens flydende individuelle arbejdsmarked kan synes besværligt og medarbejderne, især de unge måske ”krævende”. Men vi har behov for at lytte og finde de løsninger, der holder vand på et nyt arbejdsmarked.
Ellers risikerer vi, at folk konstant skifter job, vælger freelance/vikarlivet eller dropper alt nonsenssnak om at performe max og gå den ekstra mil med og vælger sniger-strategien: Quiet quitting.
Foredrag: Foredrag om fremtidens flydende arbejdsmarked
Artikel: FIRE – klar til tidlig pension
Nyhedsbrev
Vil du vide mere om fremtiden? Tilmeld dig nyhedsbrevet fra fremtiden med artikler og analyser om, hvordan megatrends påvirker os som mennesker, information om foredrag og meget andet. Nyhedsbrevet udkommer ca. 10-12 gange årligt.
Følg mig her: