Fremtidens almene boliger – robotpedeller og Facebook-demokrati?
Jo mere vi får indsigt i fremtiden, diskuterer og tager stilling, jo bedre beslutninger kan man selv være med til at tage, og dermed præge fremtidens boliger, boligområder, fællesskab og beboerdemokratiske løsninger
Af fremtidsforsker Anne-Marie Dahl, Futuria
Bragt i LEJLIGHEDEN, Boligkontoret Fredericias beboerblad september 2017 i forbindelse med opstart af fremtidsproces
En robotpedel hilser dig på vej, mens en drone suser forbi på vej med pizza til seniorbofælleskabet på 1. sal. Det gode vejr har lokket mange ud på den store fællesplads. Nogle sidder og arbejder digitalt for arbejdspladser rundt om på kloden, en flok unge jagter den nyeste version af Pokémon Go figurer, og en gruppe unge vilde ældre danser tango, netop aftalt på Facebook. Hyggeligt ser det ud også med de flotte digitale blomster og skulpturer, der ikke er til at skelne fra ”rigtige”. Velkommen til fremtidens almene boligområde år 2027.
Lyder det for vildt? Prøv at tænke tilbage på de sidste 10-20 år, så kan kun fantasien sætte grænser for, hvordan vores liv vil blive forandret og udfordret i fremtiden. Det handler om teknologi, den måde vi arbejder og bor på, boligtyper, familietyper, fællesskabet og beboerdemokratiet. Ingen kan sige, hvordan fremtiden præcist bliver, men vi kan kigge på de megatrends – store stærke udviklingstendenser, der er på vej.
Den digitale udvikling giver helt nye måde at indrette vores liv på: Boligområdet og lejlighederne kan overvåges digitalt mod ubudne gæster, og venlige robotpedeller kan vise vores gæster vej, mens de slår græs og maler rækværk. Det kan være slut med ensomhed hos ældre, når det er muligt at spise digital søndagsmiddag med familien i København via store vægskærme i ældreboligerne. Fremover kan dit køleskab selv bestille mælk leveret med drone og affald fordufter i den bioteknologiske skraldespand. Al kontakt og bestilling af services ligger naturligvis på nettet og beslutninger i afdelingen kan træffes ved en hurtig digital afstemning. Allerede nu - i 2017 er lovgivningen tilrettelagt, så digitale afdelingsmøder er mulige!
Men teknologi er ikke alt, mennesket er altid den afgørende faktor. Hvordan vil vi reagere på fremtidens megatrends? Det rejser en lang række spørgsmål:
Hvad vil fremtidens beboere forvente af deres boligorgansation? De unge, der er opvokset i en MIG-kultur, præget af drømmebilleder i tv og på de sociale medier. Vil de fortsætte med at skifte uddannelse, familie og livsstil og dermed også bolig mange gange i livet? Skifte mellem kernefamilier og singleperioder, eller måske bo med venner i perioder? Og hvad med fremtidens unge vilde ældre, der vil leve længere og have langt bedre helbred op i en høj alder? De drømmer næppe om en 64 kvadratmeter ældrebolig, men om et fedt liv i en livsstilsbolig med alskens ældreteknologi eller måske et inspirerende seniorbofællesskab. De store efterkrigsgenerationer tjekker snart ind i senioralderen, og hvilke krav stiller det til nybyggeri og renovering af den almene boligmasse?
Er en bolig ”bare” en bolig, eller skal fremtidens bolig være en scene for MIT unikke liv i et boligområde med en god historie eller godt brand, og skal en boligorgansation fremover levere nye ydelser? Forventer fremtidens beboere service 24/7 og at kunne komme i kontakt med et rigtigt menneske fremfor en robot? Vil børnefamilier forvente tilbud om service i deres travle liv med vasketøj, take away og børneafhentning? Skal lovgivningen gøre det muligt spontant at bytte lejlighed over Facebook i takt med skilsmisser og nye parforhold? Hvordan skal boligområdet indrettes, hvis flere og flere arbejder på distancen? Bliver der behov for opgraderede fælleshuse, rolige zoner på fællesarealerne, dagligstuer i opgangene og større forventninger til lokale faciliteter?
Og hvad med bæredygtighed, integration af flygtninge og hvordan tage hånd om mennesker, der falder igennem i et samfund, der forandrer sig hastigt? Stress, angst og depression spås at blive en stor udfordring i fremtiden. Digital sikkerhed og digital selvforsvar kommer på dagsordenen. Med net og bluetooth overalt kan en boligblok måske blive udsat for digital hijacking med krav om løsepenge for at komme ind i boligerne igen.
Kan fællesskab og beboerdemokrati opretholdes i en Mig-kultur? Hvad hvis vi kun gider deltage, hvis det føles relevant for MIG lige nu? Kan digitale løsninger og sociale medier være nemme informationskanaler og et digitalt torv til debat og kan det udløse et ustyrligt Facebook-demokrati med skarp tone og hovsa-beslutninger? Hvordan skabes rum for nye ”her og nu” prægede sociale aktiviteter, der måske passer bedre til fremtidens flygtige mennesker? Kan en ny deleøkonomi, hvor vi deler boremaskiner, biler eller gåture med hunden, blive en ny spændende dimension? Og skal boligorgansationen løfte opgaven?
Ser vi ind i fremtiden, er det nogle af de spørgsmål, der presser sig på og som er vigtige at diskutere i det nye fremtidsudvalg i Boligkontoret Fredericia. For fremtiden kommer ikke i een bestemt form. Jo mere vi får indsigt i fremtiden, diskuterer og tager stilling, jo bedre beslutninger kan man selv være med til at tage, og dermed præge fremtidens boliger, boligområder, fællesskab og beboedemokratiske løsninger. For er det overhovedet en god ide at indrette sig med lavtflyvende droner, robotpedeller og beboerbeslutninger, der træffes på Facebook?
Artiklen er skrevet i forbindelse med en opgave for Boligkontoret Fredericia. Konsulent Gitte Hodde, PROHO og jeg skal sammen med boligorganisationens nedsatte Fremtidspanel undersøge trends og tendenser og give et bud på en mulig udvikling af de almene boligorganisationer - med særligt fokus på:
- Digitaliseringens indflydelse på og krav til boligorganisationens administrative systemer
- Krav til øget kommunikation fx på de sociale medier
- Nye behov hos fremtidens beboere/kunder
- Krav til fremtidens bolig
- Udvikling af fremtidens beboerdemokrati
Nyhedsbrev
Vil du vide mere om fremtiden? Tilmeld dig nyhedsbrevet fra fremtiden med artikler og analyser om, hvordan megatrends påvirker os som mennesker, information om foredrag og meget andet. Nyhedsbrevet udkommer ca. 10-12 gange årligt.
Følg mig her: