
Analyse: Højere levealder også i fremtiden
Vi får behov for at tænke nyt i forhold til opfattelsen af et menneskeliv. Levealderen er steget i over 100 år
Analysen er udarbejdet i forhold til artikel i Politiken november 2018
Af fremtidsforsker Anne-Marie Dahl, Futuria
Levealderen er steget i over 100 år og statikken viser, at udviklingen er foresat siden 1990. Danmarks Statistik for middellevealderen 2016/17 er ikke hot news, men superinteressant i et fremtidsperspektiv.
En gave og en udfordring
Danmarks Statistik fortæller os, at kvinders middellevealder i 1990 var på cirka 78 år, i 2017 var den steget til næsten 83 år. Mændene står for en endnu større stigning fra 72 år til cirka 79 år. Faktisk er levealderen steget i over 100 år takket være bedre levevilkår og lægekunst. Måske det fortsætter, måske vil vi blive over 100 år i fremtiden?
Historikeren Yoval Noah Harari mener ligefrem, at udødelig vil blive det nye sort hos forbrugere og vi vil udvikle os fra homo sapiens til Homo deus – altså besejre døden og blive guddommelige.
Stigende levealder er en kæmpe gave men også en udfordring i forhold til velfærdssamfundet. Hvordan skal vi kunne forsørge og sørge for et stigende antal ældre? Det er ikke for sjov, at de senere år har budt på væsentlige forhøjelser af efterlønsalder og for hvornår, man kan få folkepension. Vi får behov for at tænke nyt i forhold til opfattelsen af et menneskeliv. Her to væsentlige perspektiver blandt mange:
Oldinge på arbejdsmarked
I Danmark har mange livslange arbejdsmarkedspensioner, men uden en sådan kan man se frem til at starte ny karriere som 80 årige! Med mindre man altså formår at leve af folkepensionen, som næppe stiger. Har man satset på en 10-årig ratepension til at blive i huset og forsøde livet, kan der blive mange år ”på den anden side” og måske nogle må søge nyt job og blive fremtidens oldingearbejdere.
Fra 3 fase til multifaseliv
Traditionelt har vi levet et 3 fase liv fra ble til ble så at sige. Udvikling i de unge år, formering og levering på jobbet i 2. fase og så afvikling på vej til ble igen. Det holder ikke, hvis vi skal blive 100 år. I følge den britiske økonomiprofessor Lynda Gratton og psykolog Andrew Scott giver det slet ikke mening af anvende livsfaser i fremtiden.
I bogen ”The 100-Year Life” introducerer de multifase livet, hvor vi skal genopfinde os selv mange gange. Det vi lærer i ungdommen, holder ikke et langt arbejdsliv og derfor skal vi skifte mellem uddannelse, arbejde, freelancetilværelse og rekreative perioder, hvis vi skal lade op fagligt og mentalt.
Dermed forsvinder opfattelsen af et livsforløb som noget lineært og erstattes af en mere cyklisk træden fra sten til sten. Vi skal evne at gå fra en fase til en anden, op eller ned, på kryds og på tværs uden at miste det store perspektiv og herunder opsparing til alderdommen.
Så tak til velstanden, lægerne og sundhedsteknologien, der har forøget vores levealder og giver udsigt til, at vi kan leve vores liv for fuld skrue op i en langt højere alder. Men også ”tak” og parat til oldingearbejde og evig udvikling. Engang kunne vi hvile på laurbærrene, når vi blev 50 +, i fremtiden skal vi fortsat performe op i en langt højere alder.
Foredrag om fremtidens unge vilde ældre.
Nyhedsbrev
Vil du vide mere om fremtiden? Tilmeld dig nyhedsbrevet fra fremtiden med artikler og analyser om, hvordan megatrends påvirker os som mennesker, information om foredrag og meget andet. Nyhedsbrevet udkommer ca. 10-12 gange årligt.
Følg mig her: