
At vide eller være?
Tvivl og usikkerhed kan også i fremtiden gøre det til et besværligt projekt at få børn. Verden er blevet så kompleks, at ingen kan overskue det hele og derfor må vi tro på eksperternes råd. Sociologer taler om, at ekspertsystemer har afløst begrebet ”sund fornuft”.
Klumme i Århus Stiftstidende september 2010
Af fremtidsforsker Anne-Marie Dahl, Futuria
Det skal være med Barbie, sagde min datter og fremviste et skrig-pink penalhus med hele vognparken af blyanter, tuscher, saks og lim - alt hvad en lille skolestartspige kunne begære. Hun fik det og var lykkelig. Men det var en fejl. For hun fik læsevanskeligheder og jeg lå søvnløs om natten; havde jeg gjort noget galt? Ikke ladet hende kravle nok, forsømt læsning af ælle-bælle-bøger, været for stresset under min graviditet? I dag ved jeg, at det var penalhusets skyld.
Allerede da jeg fik min datter, var der mange ekspertråd: Syng ind i maven til det ufødte barn, skab den optimale ammerytme, vælg bleer med omhu. Siden er manualen til ”den rigtige forælder” kun blevet større. Nu er turen så kommet til valg af penalhus. I en avisartikel før skolestart var en tjekliste over faldgrupper og en advarsel fra en sundhedsplejerske med speciale i motorik hos småbørn: Keep it simple, børnehaveklassebørn kan ikke kapere et komplekst penalhus. Man ser for sig, hvordan småbørn har kæmpet med at få tusserne til at fitte i elastikkerne og dermed været for stressede til at lære ABC.
Det er let at falde i den grøft at romantisere fortiden. Da min mor fik børn, var der ikke så mange anvisninger. Hun gjorde det bedste, hun kunne. I dag er stort set alle områder afdækket af analyser. Sociologer taler om, at ekspertsystemer har afløst begrebet ”sund fornuft”. Verden er blevet så kompleks, at ingen kan overskue det hele og derfor må vi tro på eksperternes råd om ble-, sutte-, legetøjsanalyser, sund kost, tv-kiggeri og fodvenlige sko. Og hvor er det rigtigt. Og hvor kan man indimellem blive overvældet af alle anvisningerne. Især når vi dertil lægger alle andre gode råd om levevis. 6 om dagen, mere motion, mindre rødvin, tandtråd, og valg af stegeolie. Og der er mere på vej. Ingen tvivl om, at vi i fremtiden bliver endnu klogere, analyser vil måske oven i købet afsløre, at det vi gør i dag, slet ikke er sundt. Eksperternes viden kan jo også skifte, kostpyramider lavet om, rødvin, olivenolie og kaffe skiftevis være ven og skurk. Tænk på den sommer, hvor der blev råbt vagt i gevær om for meget hormonstof i solcreme med udsigt til nul børnebørn til drengeforældre. Heldigvis blev alarmen afblæst og den høje solfaktor fundet frem igen. Oveni det hele kommer så alle de modstridende råd fra mere eller mindre selvbestaltede eksperter med kernesunde koncepter, der kan styrke forvirringen og skyldfølelsen, hvis junior får allergi.
Tvivl og usikkerhed kan også i fremtiden gøre det til et besværligt projekt at få børn. Gad vist om der ikke kommer en modreaktion, hvor vi i stedet for at halse efter den rigtige øko-postej , bage speltboller og læse TÆNK-analyser bare en gang imellem smider os på sofaen, stikker ungen en pose vingummi, lader Cartoon Network køre for fulde gardiner, og lukker øjnene for upædagogisk legetøj. Samvær uden mål og mening. Lemfældighed lige midt i ulvetimen. Selvfølgelig skal vi ikke være ignorante overfor nye viden – på den anden side måske heller ikke gøre det sværere for os selv at få børn. Måske kan kærlighed og tid til nærvær trods alt kompensere for meget? I hvert fald gav min datter gav sine læsevanskeligheder baghjul og kan svinge studenterhuen fra Århus Katedralskole næste sommer - det helt forkerte penalhus til trods!
Nyhedsbrev
Vil du vide mere om fremtiden? Tilmeld dig nyhedsbrevet fra fremtiden med artikler og analyser om, hvordan megatrends påvirker os som mennesker, information om foredrag og meget andet. Nyhedsbrevet udkommer ca. 10-12 gange årligt.
Følg mig her: