
Bliver intet det samme som før?
Et wildcard som Covid19 udfordrer de kendte megatrends. Her kan brug af fremtidsscenarier være et vigtigt strategisk værktøj til at få styr på fremtiden og den nye ”normal”
Af fremtidsforsker Anne-Marie Dahl, Futuria
Knap var der blevet sagt corona, før nogle af os styrtede ind i det nærmest supermarked for at købe toiletpapir og hamstre gær. ”Intet bliver det samme som før,” forlød det i avisernes overskrifter, uanset om det var indenfor erhvervslivet, arbejdslivet, kulturlivet eller professionel foldbold.
Coronapandemien kom pludseligt ud af det blå, og i løbet af en formiddag var store grupper af både børn og voksne dømt hjem i pyjamas foran computeren og de ældre sat i isolation. Nu ser det ud til, at ondet ikke lige går over. Om ikke andet skal vi åbenbart leve med en ubuden gæst i vores samfund i en rum tid, og man kan med god ret spørge, om intet bliver det samme som før?
En ny ”normal”?
I et samfund i hastig forandring kan det være rigtigt klogt at kende de vigtigste megatrends og mulige modreaktioner. På den måde kan man bedre forstå bevægelserne i samfundet blandt forbrugere, borgere og medarbejdere og arbejde med realistiske scenarier for fremtiden på kort og lang sigt.
Spørgsmålet er nu, om coronapandemien har vendt op og ned på alle udviklingstendenser og scenarier, eller om vi kommer tilbage til ”normalen” igen - og hvis ikke, hvad er så den nye normal?
Covid19 - et wildcard
Covid19 pandemien er et godt eksempel på det, vi indenfor fremtidsforskningen kalder et wildcard. Noget uforudset, der sker pludseligt og rammer vores virkelighed uden mulighed for gradsvis tilpasning og med store konsekvenser for samfundet og vores hverdag.
For 15 år siden arbejdede jeg på et projekt for Videnskabsministeriet omkring fremtidens udfordringer på hygiejneområdet, og her var fremtidens mulige pandemier på dagsordenen. En af konklusionerne handlede om pandemier: ”Den væsentligste risiko for smittespredning i relation til globaliseringen drejer sig om mobiliteten af mennesker, dyr og fødevarer. Nye infektioner som eksempelvis SARS og fugle- influenza har vist, hvor hurtigt en global spredning kan foregå.”
Eksperterne har kendt til de mulige udfordringer, men for de fleste har det været et chokerende wildcard, at vira fra en løbsk kinesisk flagermus (eller hvad det nu var) kunne springe på et fly og melde sin ankomst i hver en kant af verden og også Danmark.
Indsigt fremmer forståelsen
Når ens virkelighed således bliver væltet omkuld, opstår et naturligt ønske om at få styr på fremtiden. Vil verden være helt forandret efter coronapandemien? Hvordan vil pandemien påvirke vores kunder og brugere? Er det digitale arbejde blot en overgang eller skal vi indstille os på en nye arbejdskultur og ledelse. Hvilke megatrends kan vi fortsat regne med og hvad er forandret. Her kan indsigt i fremtidsforskerens værktøjskasse i form af megatrends, fremtidsscenarier og wildcards være et godt sted at starte.
Vi står overfor en fremtid i hastig forandring med digitalisering, globalisering og et nyt arbejdsbegreb, for blot at nævne nogle af de væsentligste megatrends, og coronapandemien har ikke gjort det lettere at forudsige fremtiden. Men indsigt kan fremme forståelse for udviklingen eller som Louis Pasteur har udtrykt det: ”Chancen favoriserer den, der har forberedt sig.”
Ny muligheder og udfordringer
Siden coronapandemien brød ud har flere virksomheder ønsket en dialog om fremtidens muligheder og udfordringer under og efter krisen. Det er faktisk en spændende proces at lægge det komplicerede fremtidspuslespil - nu også med nye ubekendte, hvis vi tør tro på, at enhver udfordring trods alt også rummer nye muligheder - midt i og efter en meget hård corona-tid.
Nyhedsbrev
Vil du vide mere om fremtiden? Tilmeld dig nyhedsbrevet fra fremtiden med artikler og analyser om, hvordan megatrends påvirker os som mennesker, information om foredrag og meget andet. Nyhedsbrevet udkommer ca. 10-12 gange årligt.
Følg mig her: