Kan du klare en krise? Så er du klar til fremtiden!
Man bør opsøge kriser for at forberede sig på fremtiden og lære at navigere, når det normale liv bryder sammen
Bragt i Århus Stiftstidende august 2021
Af fremtidsforsker Anne-Marie Dahl, Futuria
”Alt skal være resilient nu om stunder.” Vi skal være resiliente, virksomhederne og medarbejderne skal være resiliente, ja selv den kage, du spiser, skal være resilient”, siger vores toskanske restauratør lettere ironisk opgivende. Han er tydeligt træt efter Coronakrisens udfordringer og orker slet ikke at tænke på, hvad der vil ske ved en ny nedlukning. ”Der er krise på krise,” siger han.
Krisesamfundet
Krisesamfundet, kalder professor i statskundskab Mikkel Vedby Rasmussen fremtidens samfund, fordi vi oftere er i kriseberedskab personligt og samfundsmæssigt. Samfundet udfordres af omvæltning, omstilling, klimaudfordringer og senest en pandemi. Personligt vil flere opleve at blive fyret, forladt eller få økonomiske udfordringer, fordi vi lever i en omskiftelig individualiseret verden. Hele tiden skal man finde nye veje. Evnen til at håndtere kriser er måske den vigtigste kompetence for at leve et lykkeligt liv i fremtiden, hævder han.
Det bøjelige menneske
Resiliens blevet et konsulent-buzzword indenfor de senere år. Hvis vi skal være agile – et andet buzzword, skal vi være i evig udvikling i takt med de skiftende krav og bevare vores fleksibilitet. Allerede for en del år siden brugte sociologen Richard Sennet træet som metafor for fremtidens ”bøjelige” menneske. Et træ skal evne både at give efter og komme tilbage til sin form, hvis det skal kunne stå i vinden. Ideelt set skal vi som mennesker have den samme slags tilpasningsdygtighed over for ændrede omstændigheder uden at lade os nedbryde af dem. Vi skal være resiliente!
Lufthavnen lukket - saksen stod stille
Ifølge den tyske sociolog Hartmut Rosa blev vi med Coronakrisen mindet om, at der stadig er ting i den moderne oplyste verden, der er ukontrollable. Nogle nåede ikke hjem, før lufthavnen lukkede. Løst ansatte mistede deres indtægt. Ældre måtte i måneder sidde isoleret på lokalcentret. Store fester blev aflyst. Ting, vi tog for givet, forsvandt eller blev nærmest umuliggjort. Mange virksomheder blev konfronteret med en kæmpe økonomisk usikkerhed og kunne ikke bare smøge ærmerne op. På få dage mistede jeg selv et halvt års opgaver, frisørens saks stod stille og restauranterne tomme. Der var krise!
Krisetræning
Psykologen Sigmund Freud mente ifølge Vedby, at man skulle lære at håndtere kriser. Drømmen om fred og fremdrift var en utopi på linje med de livsløgne, patienter fortalte ham. Reelt består livet af en række kriser, og derfor er en vigtig kompetence at erkende, at man er i krise og lære at navigere, når det normale liv bryder sammen. Kriser kan være en trædesten for vores personlige udvikling, og noget man bør opsøge for at udvikle evnen til at håndtere angst, stress, jobskifte, skilsmisser, udfordringer med børn og hvordan man kommer igen og finder nye løsninger. Hvordan vi tackler vores kriser, er med til at bestemme hvilken person, vi udvikler os til at være.
Netflix og kage?
Jeg har netop læst Pesten af Camus, som handler om en by, der rammes af pest og lukkes totalt for ind- og udrejse. Her møder man et persongalleri af mennesker, der reagerer meget forskelligt på situationen. Alt fra fornægtelse, druk, forsøg på flugt, selvoptagethed over egen svære situation eller utrættelighed i forhold til at tage sig af de syge og bevare normalitet i byen. Det hele er tilstede og folk kan have nye handlemønstre i takt med, at krisen ændrer karakter. Mon ikke de fleste af os har mødt sider af os selv og andre, som var overraskende eller blev tydeligere under Coronakrisen. Hvem blevet lammet af angst? Hvem evnede hensynet til andre? Hvem røg i sofaen med Netflix og kage?
Et resiliens-suk
Hvis evnen til at håndtere kriser er en vigtig kompetence i fremtiden, har Coronakrisen måske været en god lærermester. Vi stod jo distancen som samfund, og forhåbentlig også personligt. At jeg så kunne mærke vores toskanske værts ironiske resiliens-suk i mig selv, fortæller vel bare, at heller ikke jeg er helt klar til fremtiden.
Foredrag: Fremtiden efter corona-krisen
Mere om Krisesamfundet
Nyhedsbrev
Vil du vide mere om fremtiden? Tilmeld dig nyhedsbrevet fra fremtiden med artikler og analyser om, hvordan megatrends påvirker os som mennesker, information om foredrag og meget andet. Nyhedsbrevet udkommer ca. 10-12 gange årligt.
Følg mig her: