Skal du til papbryllup?
Fri til familiens mærkedage kunne gå hen og blive en dyr oplevelse for arbejdspladserne i lyset af fremtidens flydende familieformer.
Af fremtidsforsker Anne-Marie Dahl, Futuria
Artiklen har været bragt i Ledelse i udvikling 2, 2013, udgives af PID-Personalechefer i Danmark
Så er det slut med betalt frihed til at fejre papsvigermors bryllup. I hvert fald har en dansk kommune i forbindelse med budgettet for 2013 besluttet at aflive en række mærkedage. Væk med runde fødselsdage i familien, sviger- og papfamilien og bryllupper ryger med, også dem i sølv og guld. Fri kan du fortsat få, men så må du bruge din ferie eller spare op i din fleksordning. Det kan lyde hårdt, men kommunen regner faktisk med at spare 500.000 kr. - og det er da til at forstå i en krisetid. Men måske kommunen i virkeligheden også er på forkant med fremtiden. Fri til familiens mærkedage kunne gå hen og blive en dyr oplevelse for arbejdspladserne i lyset af fremtidens flydende familieformer.
For et par år siden arbejdede jeg på et projekt om fremtidens kirkegård. Hvor og hvordan vil vi begraves i fremtiden, var den overordnede drøftelse, men hurtigt blev spørgsmålet: Hvis er liget? Med de nye flydende familieformer er det nemlig ikke så let et spørgsmål at besvare. Flere gange havde kirkegårdens personale været ude for pårørende, der var kommet ud i en heftig kamp om retten til at begrave farmor. Tankerne fløj i retning af muligheden for at dele asken blandt de pårørende, eller som det åbenbart er muligt visse steder i USA, lade alle få en smule akse til en krukke eller mere eksotisk, indlejret i et smykke. En demokratisk løsning, så alle børnebørn, pap- og deslige kan få en bid af (pap)farmor. Og der bliver formentlig endnu flere ”interessenter” i fremtiden.
Familien er blevet en langt mere flydende størrelse, og intet tyder på, at der kommer mere ”styr på sagerne” i fremtiden. Engang talte vi om kernefamilier, i dag vel lige så meget om netværksfamilier, og nogle sociologer bruger ligefrem begrebet flydende kærlighed. Engang var familien baseret på nødvendighed, tradition og faste normer. Et nødvendigt arbejds- og økonomisk fællesskab med klare roller. I dag har vi outsourcet det meste eller klarer det som selvrealiseringsprojekter. Børn i daginstitution, ældre på lokalcenter, vi kan købe alt let i supermarkedet og behøver reelt ikke at snitte i køkkenet. Og kvinderne har fået selvstændig økonomi og kan smutte det sekund, samtalen bliver for anstrengt i samtalekøkkenet - hvor manden i modsætning til tidligere, sagtens selv kan kokkerere sin lasagne.
Sociologer taler om den funktionstømte familie eller om ”rene forhold”. Et forhold der er helt tømt for reelle funktioner. Der er kun den mening eller de følelser, vi selv vælger eller formår at lægge i forholdet. Men følelser kan være et skrøbeligt fundament, hvis vi lever i en tid, hvor reklamer, tv og bøger om at finde sin indre passion på 8 uger skaber en ”bling bling” fornemmelse af, at vi skal være lykkelige hver dag. Come on, en familie kan da i perioder være både trummerum og hårdt arbejde med tøjvask, lektielæsning og småmugne familiemedlemmer. Derfor er der ikke noget, der tyder på, at familien igen bliver en naturlig kerneenhed med klare biologiske relationer. Mange børn vokser op i sammensatte familier og får nye stærke bånd til ikke bare pap-forældre men også søskende, bedster, onkler og tanter. Tjek en gymnastiksal på den lokale skole, når 5.b spiller teater. Salen er ved at sprænges af alle de familiemedlemmer, der skal være med til at klappe af Pernille og Alexander. En konfirmation med kun én bænk i kirken kan blive en følsom dans om de traditionelt kernefamilie-afmålte pladser.
Et af svarene på de langt mere flydende familie- og relationsmønstre finder vi i en eksplosion af tilbud på www. Er det ikke lige ”din jul” i år, kunne du jo komme i bekneb for en søster eller en bedstefar. Løsningen findes på Extrafamily.dk, hvor du kan søge efter nye familiemedlemmer og måske finde nogen, der i virkeligheden er lettere at have med at gøre end dine biologiske. Hjemmesiden Regnbuefamilie.dk er et tilbud til dig, der ikke kan finde en at få børn med, er ”for lækker to love” eller ikke gider en traditionel familie. Få et barn sammen, en uge til dig og en uge til mig – hvorfor overhovedet forsøge sig som kernefamilie, når så mange alligevel bliver skilt? Faktisk er der også et tilbud, hvis den flydende livsstil også har skabt uro i venneflokken. På Rentafriend.com kan du mod betaling få ”venner” til at gå med dig i biografen eller cafe. Når alle relationer i familien, arbejds- og vennelivet i princippet er indtil videre eller til noget bedre dukker op, kan vi alle falde igennem kabalen for en tid. Derfor vil vi gardere os med dyrkelse af relationer også ud over familien. Nogle sociologer mener, at venner vil få en langt større betydning i fremtiden, for de valg vi træffer. Måske ligefrem forrang for familien ud fra devisen ægtefæller forgår, venskaber består. Eller som min datter i sine hedeste teenageår kunne sige syrligt: Venner er den familie, du selv har valgt
Tilbage til mærkedage. En gang var de begrænset til dine biologiske relationer, i fremtiden mærker vi selv efter, hvem vi regner til vores nærmeste. Og så kan der hurtigt blive tomme pladser på kontoret. Især i maj måned, hvor alle de biologiske, papperne og vennerne inviterer i kirke og på rådhus med den glade tro på, at denne gang holder det. Med udsigt til, at det fremover skal være muligt at blive skilt prompte uden separation, kan der jo også komme svingdørsbryllupper oveni. Når vi fortryder efter en måned og skal genforenes med fest, farver og store følelser igen igen.
Mon ikke dansen om mærkedagene bliver aktuel i mange forhandlinger på arbejdspladserne i fremtiden? Betalt frihed til hvad og hvornår? Måske den enkelte medarbejder skal udstyres med et klippekort og så selv vælge om papsvigermors bryllup er vigtigere end fars 3. kones begravelse. Det skal siges, at begravelser friholdes for besparelser i den nævnte kommune i hvert fald i forhold til den nærmeste - også papfamilie. Men mon ikke det kun er en stakket frist, før den mærkedag også stryges af listen? Med udsigt til fremtidens flydende familierelationer kan der være ret mange ”nærmeste” i fremtiden.
Nyhedsbrev
Vil du vide mere om fremtiden? Tilmeld dig nyhedsbrevet fra fremtiden med artikler og analyser om, hvordan megatrends påvirker os som mennesker, information om foredrag og meget andet. Nyhedsbrevet udkommer ca. 10-12 gange årligt.
Følg mig her: