
2022: Tilbage hvor vi var?
Vi skal tilbage og finde fodfæste efter Coronakrisen. Først i slutningen af året, sætter du labradoren til salg!
Bragt i TID & tendenser 04 2021
Af fremtidsforsker Anne-Marie Dahl, Futuria
Husk tilbage til 2019, så har du et godt bud på 2022. Vi har brug for at komme tilbage, før vi kan komme frem. Det er krystalkuglens bedste bud på, hvad vi kan forvente af det nye år.
Modeluner og megatrends
For en fremtidsforsker er et år en kort tidshorisont, for fokus er på de megatrends, som påvirker samfundet mere overordnet og på længere sigt. Om moden vil være blå eller gul til sommer er trendspotting. Modeluner kommer og går, de overordnede megatrends består.
Derfor ligger en skråsikker profeti for 2022 ikke lige til højrebenet for en fremtidsforsker.
Intet det samme som før?
Skal man alligevel vove et korttidsskud, handler det næppe overraskende om effekten af Corona.
Da Coronakrisen rasede akut, opstod der hurtigt en opfattelse af, at intet ville blive det samme som før. Store overskrifter kunne fortælle, at hverken erhvervsliv, kontorarbejde eller kulturliv nogensinde ville blive det samme igen.
De sociale medier flød over med folks mere eller mindre floromvundne udsagn om livsomlæggelser og om at blive ”et bedre menneske” i balance med arbejde, familie, naturen og ja, livet i det hele taget. Nogle flyttede på landet, andre købte en hundehvalp eller investerede i en sommerhusdrøm.
Vi regredierer
Krisefølelser og her og nu reaktioner løber dog ofte stærkere end faktisk langsigtet adfærd og livsstil. I virkeligheden er vi blot mennesker og knap så radikale og heroiske i vores væsen.
Indenfor psykologien taler man om, at man regredierer, når krisen rammer. Dvs. at vi har en tendens til at finde tilbage til sidste trygge sted, for at samle energi til at komme op eller frem igen. Som når junior, der forlod matriklen med et hånligt grynt for at indtage verden, vender lidt realitetsforslået tilbage på teenageværelset og bader sig i den trygge hverdag indtil næste skridt.
Og det sidste trygge sted før Corona var vel hverdagsrutinerne og livsstilen i 2019, f.eks. i oplevelsesadfærd. Rejseselskaberne beretter, at de aldrig har sendt så mange afsted på efterårsferie som i 2021.
Så meget for fine ord om bæredygtighed og at være et ”bedre” menneske, når lufthavnen åbner igen. Vi søger tilbage, hvor vi var.
Det længere sigte
På længere sigt vil Coronakrisen sætte spor i tidsånden og puffe til både megatrends og modtendenser, og det er rasende interessant at diskutere forskellige muligheder og fremtidsscenarier.
Vi er alle blevet rystet grundigt i vores normale liv og har oplevet, at ting kan gøres på andre måder. Har erfaret, at mennesket ikke helt har besejret naturen og at vi lever på en sammenhængende klode, hvor vira ikke skelner mellem lande og folk.
Labradoren til salg
Det digitale arbejde har været længe på vej, og det har fået ny momentum og vil sætte spor i vores arbejdsliv allerede i 2022. Men på den korte bane, er det næppe så mange radikale forandringer.
Det kan dog ikke udelukkes, at vi allerede i slutningen af det nye år begynder at rydde op i vores krisespontane adfærd. Sætter den dyrt købte sommeridyl til salg og håber på at få afsat den løbske labrador, som alligevel ikke passer ind i det genfundne hæsblæsende liv - anno 2022.
Nyhedsbrev
Vil du vide mere om fremtiden? Tilmeld dig nyhedsbrevet fra fremtiden med artikler og analyser om, hvordan megatrends påvirker os som mennesker, information om foredrag og meget andet. Nyhedsbrevet udkommer ca. 10-12 gange årligt.
Følg mig her: