
Prøv ”sig-det-til-en-flygtning-testen”
Stil dig selv et provokerende stress-spørgsmål og lær at skelne mellem valg og vilkår i fremtiden!
Bragt i Århus Stiftstidende april 2023
Af fremtidsforsker Anne-Marie Dahl, Futuria
Efter måneder med dårlig nattesøvn, uro i kroppen og hang til ruminering (den finere betegnelse for drøvtyggeri af bekymringer) kastede jeg håndklædet ind i lægekonsultationen i håb om at finde en kemisk forklaring. Mon ikke jeg manglede D-vitamin i den triste vintertid?
Alle prøver og depressionstesten var fine, men stresstesten larmede til min store irritation. Jeg er altså sådan en, der godt kan klare mosten!
Pligt, Passion og Præstation
Det troede en innovationsdirektør fra Ålborg Universitet også, fortalte hun ærligt i en dokumentation på TV2 Play for nylig. Som engageret medarbejder knoklende hun, indtil hun besvimede og måtte sige sit job op.
Så langt kom jeg ikke ud, men jeg kunne genkende hendes beskrivelse af den uheldige cocktail, der består i at være drevet af Pligt og Passion. Læg dertil Præstation, så har man 3P-opskriften på et latent misbrug af sig selv.
Grænseløst arbejde og heftige forventninger
Nu handler det ikke om mig, men om fremtiden, men ofte forstår man kun det, man selv har smagt; nemlig det grænseløse arbejde, ekstremt info-overload, nådesløse diskurser om det gode perfekte menneske og heftige forandringer.
Arbejde er blevet flydende, man kan arbejde når som helst hvor som helst 24/7 ofte med komplekse opgaver. Skellet mellem det private og det professionelle mig er væk.
Information fra hele verden med krig, kaos og klimaudfordringer vælter konstant ind på skærmen sammen med opskriften på, hvordan du forlænger livet med tandtråd, forkorter det med fedt og rødvin og bør bevæge dig noget mere.
At holde fri foran Tv’et med en roulade og fødder oppe hører fortiden til. Nu skal du være i evig udvikling også fysisk og psykisk, træne din mentale robusthed og styrte rundt på villavejen i grimt neonfarvet lycratøj. Godt klædt på til fremtidens uforudsigelig og komplekse samfund.
Det er blevet noget af et projekt at være menneske, ikke mærkelig hvis man er stresset!
Det hele handler ikke om dig
Tag ”Sig-det-til-en-flygtninge-testen,” næste gang du skal til at brokke dig eller klynke, foreslår hverdagsstoikeren Niels Overgaard i sin bog ”Det hele handler ikke om dig”. (Stoicisme er en antik filosofisk retning, der handler om at bevare en indre balance, uanset hvad man bliver udsat for i livet). Først syntes jeg, at det lød lidt kontroversielt, men gjorde forsøget i håb om at finde ro for min stress.
Forstil dig, at du klager din nød til et menneske, der er på flugt fra sit hjem pga. krig eller sult og ingenting ejer.
Arbejds-stresset: ”Altså, jeg elsker mit arbejde, det er min passion! Skære lidt ned på arbejde, er du tosset, som selvstændig fremtidsforsker er det vigtigt konstant at være en del af gamet.”
Gode-menneske-stress: ”Droppe mit frivillige arbejde, jamen det er vigtigt at give til andre.”
Går-det nu-godt for mine børn-stress: ”Jo, mine børn har både uddannelse, job og god bolig.”
Krig- og krise-stress: ”Nej, vi har ingen bomber på min villavej og min mand passer godt på mig.”
Det blev hurtigt pinligt, meget pinligt, og faktisk kom jeg til at grine i min egen ynkelighed. For hvem er egentlig boss i mit eget hus?
Valg eller vilkår?
Overgaard er ben-rå i sit enkelte stoiske stressråd: Er du stresset eller bekymret så del det i to bunker. Kan du gøre noget ved det, eller kan du ikke gøre noget ved det? Der er forskel på vilkår og valg.
Det er et vilkår, at du skal arbejde, men du kan arbejde mindre og leve billigt med genbrug og deleøkonomi. Du kan ikke stoppe krigen i Ukraine, men du kan vælge at begrænse din nyhedsmani. Energipriser er uden for din indflydelse, men du kan skrue ned for varmen. Selvfølgelig skal du spise for at overleve, men du behøver ikke at knipse din flotte tallerken til SoMe og blive hooked af de små sukker-likes.
Fremtiden er stress
Stress er en alvorlig ting. Verdenssundhedsorganisationen WHO forudser, at stress-relaterede lidelser som angst og depression vil eksplodere i fremtiden.
Vi lever i et omskifteligt samfund med et væld af indtryk og valgmuligheder. Man kan blive udsat for mange krav og forandringer, man ikke selv har bedt om eller kan kapere, og det kan være svært at stoppe op på en hektisk arbejdsplads og gøre sig stoiske overvejelser.
At turde stoppe op i en grænseløs fremtid
Kun at gøre stress til den enkeltes problem er forsimplet, det handler også om organisation, ledelse og et hard core præstationssamfund.
Ikke desto mindre tror jeg, at i det netop i en grænseløs omskiftelig fremtid er det vigtigt at turde stoppe op og gøre sig nogle grundlæggende overvejelser om sine valg og værdier. Lære at skelne mellem det, man må leve med, og det man kan forandre, og finde de små eller store skruer, der skal skrues på.
Selv er jeg ved hjælp af andre af Overgaards stoiske tips i fuld gang med at fintune mine indstillinger, godt udfordret af ”Sig-det-til-en-flygtning-testen.”
Artikel: Kan du klare en krise? Så er du klar til fremtiden!
Foredrag: Stress på bundlinjen i fremtiden
Nyhedsbrev
Vil du vide mere om fremtiden? Tilmeld dig nyhedsbrevet fra fremtiden med artikler og analyser om, hvordan megatrends påvirker os som mennesker, information om foredrag og meget andet. Nyhedsbrevet udkommer ca. 10-12 gange årligt.
Følg mig her: