
En kæmpe tyvetjeneste
Hedder fremtidens tyv Robert eller robot? Det er vel ikke urealistisk, at fremtidens tyve faktisk er to rå fjernstyrede robotbisser, der pludselig bryder ind og kræver alt udleveret
Bragt som klumme i Århus Stiftstidende marts 2015
Af fremtidsforsker Anne-Marie Dahl, Futuria
Stress er et voksende samfundsproblem og hvorfor skulle det ikke også ramme landets tyveknægte? I hvert fald var der stress på dagsordenen, da Århus Kommune holdt sit første borgermøde om forebyggelse af indbrud i private hjem i slutningen af januar. Det handler om at stresse eller netop ikke stresse indbrudstyvene - alt efter øjnene, der ser.
En bred palet af kompetencer her iblandt politi, låsesmed, borgmester og så en enkelt (åbenbart forhenværende) tyv var mødt op for at møde Risskovborgerne. Her iblandt en, som selv er vågnet til lyden af en smadret rude og stadig husket synet af sin mand iført sort slåbrok styrte som en rasende bjørn ned af trappen efter tyvene. Datteren, der benede kampklar med, og ordet ”kniv”, der fik familiens fortrop til at trække sig. Politiets hurtige indsats og en pæn regning til forstærkede låse afsluttede besøget. Angsten sneg sig dog stadig ind i privaten lang tid efter. På en eller anden måde ret godt at komme til møde og erfare, at en tyv også godt kan se rar og sympatisk ud og hedde noget så uskyldigt som Robert.
Og Robert havde mange gode tips, hvis du gerne vil have uventet besøg: Giv mig indtryk af ”at det er et godt hus”, ingen alarmer, ikke for mange sikringer af døre/vinduer og tænd/sluk lamper. (Men konstant lys kan faktisk være et hensynsfuldt arbejdslys.) Rul endelig gardinerne ned, når du ikke er hjemme, jeg bliver så nysgerrig: ”Hvad gemmer du for mig?”. Lad dine værdigenstande ligge fremme, så jeg kan se, at der er noget at gå efter og godt med et nøgleskab ved hoveddøren, så kan jeg hurtigt finde nøglerne til din bil. Endelig mindede Robert os om, at tyven lige som alle andre blot ønsker at passe sit arbejde med højeste udbytte og laveste indsats og risiko. Alt andet giver som nævnt blot ubehagelig stress for de hårdarbejdende tyve.
Roberts ”gode råd” fik forsamlingen til at trække på smilebåndet og det var fedt. For man kan jo ellers godt blive bange, når man hører om østeuropæiske bander, hjemmerøverier og designertyve, der nærmest udspionerer dig og dit hus. Vi lever i et rigt privilegeret samfund, og der er virkelige gode ting og sager at komme efter i de private hjem. Og vi forsøger at ruste os med alarmer og heldigvis er den teknologiske udvikling med os. Mon ikke fremtiden byder på robotvagthunde, fjernstyrede robotvagter og overvågning med droner? Og låse på døre og biler, der styres af ansigtsgenkendelighed eller personligt fingeraftryk?
Trygt at tænke på. På den anden side følger tyveknægte jo også med udviklingen. Måske fremtidens tyv faktisk er en fjernstyret robot, der bryder ind, efter at din hus er blevet gennemlyst af en drone. Eller skurken har hacket dit digitale fodspor på nettet og ved, at du pt. er på ferie i Italien. Det er vel heller ikke urealistisk, at fremtidens tyve faktisk er to rå fjernstyrede robotbisser, der pludselig bryder ind og kræver alt udleveret. Især hvis du har valgt personlige låse, der kræver dit fingeraftryk. Så er det jo nødvendigt med et egentlig hjemmerøveri, uanset om tyven hedder Robot eller Robert.
Robert virkede dog rigtig rar og fordragelig på mødet, det er bare min hang til fremtidsperspektiver, der lige løb af med mig i et teknologisk skrækscenarie. Og alle deltagerne virkede da også glade og betryggede. I hvert fald indtil en enkelt borger påpegede, at det var lidt uheldigt, at alle mødedeltagerenes navne lå frit tilgængeligt på kommunens hjemmeside. Hvad der vindes på gyngerne, tabes på karussellen. Vi kan jo bare glæde os over, at kommunen har gjort byens langfingrede borgere en kæmpe tyvetjeneste og givet dem to timers dejlig arbejdsro. Helt uden belastende stress.
Nyhedsbrev
Vil du vide mere om fremtiden? Tilmeld dig nyhedsbrevet fra fremtiden med artikler og analyser om, hvordan megatrends påvirker os som mennesker, information om foredrag og meget andet. Nyhedsbrevet udkommer ca. 10-12 gange årligt.
Følg mig her: